Leva Livets blogg

Öppet Hus - Leva livet

March 17, 2022

Välkommen till Öppet Hus

Fika och Mingel, Live-musik och Sång.

Tisdag 22 mars. mellan 15.00 och 20.00

Hos oss på Grunden Grand Bazar
Välkommen!

Webb-TV: “Blick för sociala frågor” – Emily Ekstrand Muthén

March 17, 2022

Tredje avsnittet av webb-tv-serien Porträtt från personkretsen, där Adde Larsson fortsätter lyfta fram personer som i likhet med honom själv – i kraft av egen drivkraft och rätt stöd omkring sig – fått möjlighet att kliva ur sin funktionsnedsättning, förverkliga sig själva och samtidigt göra skillnad i andra människors liv. I detta avsnitt porträtteras Emily Ekstrand Muthén, vars politiska engagemang haft och fortsätter ha en direkt påverkan – inte minst på funktionsvarierades liv.  Av och med Adde Larsson. Medverkande: Emily Ekstrand Muthén, Jenny Broman, Daniel Bernmar. Produktion: Mediabyrån daglig verksamhet 2022.  

Titta på Youtube:

https://youtu.be/bifUE0Vqhm4

Hallå Majorna! Nu kommer vi!

September 22, 2021

Nu är vi igång och resan har börjat!
Med en fullpackad väska begav vi oss till vår första destination – Gråberget i Göteborg.
Där hälsade vi på vår första Bostad med Särskild Service (BmSS). Vi åkte dit för att presentera Leva Livet projektet och bjuda in de som bodde där att hänga med oss. Vi lämnade vår resväska med klistermärken, pennor, mumsiga lingongrottor, tidningar och tallrik med guldkant och stödvägg. Vi fick nya vänner och nya idéer bubblade upp för vad vi ska göra tillsammans i projektet. Idéerna tar vi med oss och snart åker vi vidare till Kungsladugård och träffar nästa gäng!

Brukarrevisionen

September 21, 2021

Emily och Ola är med i något som heter Brukarrevisionen. Det innebär att de besöker olika BmSS-bostäder och pratar med de som bor där. Intervjuerna fokuserar på frågor om bemötande, delaktighet och inflytande.

Brukarrevisionen är ett verktyg för kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling. Det betyder att vi vill se till alla har en bra och trygg bostad med stöd efter behov och förbättra det som kan förbättras. 

Emily berättar: 

”När vi är ute och intervjuar personer som bor i gruppbostad eller på satellitbostäder, brukar vi fråga om hur de tycker att de bemöts, om delaktighet och inflytande. Personerna vi träffar berättar många olika saker. Till exempel kan de berätta att personalen i deras bostad kan säga att de inte får ha tända ljus i sitt hem – ’Det kan du inte ha, du kan inte ansvara för ljuset.’ kan personalen säga. 

Det finns annat också.  I vissa servicebostäder har man helpension – Det betyder att personalen lagar all mat. Det kan vara bra för någon som inte kan laga mat själv. Men ibland kanske inte personen får vara med och bestämma vad den vill äta.”

Höga hyror
”På vissa bostäder är hyran så hög att man måste få hjälp av anhöriga för att överleva. En bostad kan kosta 12 000 kr per månad och även om man har sjukersättning och bostadsbidrag eller hyresbidrag räcker inte pengarna till annat än hyra och medicin, sjukvård och andra livsviktiga saker. Då kanske man inte har råd med nöjen. 

Åka på semester
”Förut hade medlemmarna i föreningen Grunden möjlighet att resa på semester tillsammans. De stöden som vi fick då är borttaget nu. Om någon har behov av hjälp från personal eller boendestöd kan man inte längre åka långt på sin semester. För nu får personal inte ens åka utanför kommunen.”

Boendestöd & personal
”Personligen tycker jag det är mer frihet att ha boendestöd än att ha personal. När man har boendestöd har man den som hjälper en bara för sig själv. Om man bor i en gruppbostad eller satellitbostad delar man på personalen där. Då har man en fast dag i veckan som man har en ur personalen för sig själv. Men tänk om personalen eller hyresgästen är sjuk just den dagen? Då kan det vara svårt att byta dag. 

Om man bor själv i en egen lägenhet kan man en ha kontaktperson, det kan vara lite mer flexibelt. Då kan man bestämma tillsammans med sin kontaktperson när man vill träffas.

Boendepersonal kan inte vara lika flexibla. Om en person som behöver stöd vill gå på en dans som håller på till tio på kvällen så kanske hen inte kan stanna tills dansen är slut, eftersom personalen måste vara hemma senast nio för att lämna över till nattpersonal. 

Detta är lite av vad vi har stött på. Det finns så mycket jag kan skriva men då blir det tio sidor!”

Intervju: Antes nya liv

September 21, 2021

Ibland kan det vara läskigt med stora förändringar. När du inte riktigt vet hur det ska gå och du måste ta stora beslut. Här berättar vår vän Ante om hur hela livet blev annorlunda när han flyttade hemifrån.

”Egen lägenhet, egna assistenter, granne med jobbet. Det var ju inget jag hade tänkt mig.  Långt därifrån!

När jag och min familj började prata om att jag skulle flytta hemifrån för flera år sedan tänkte jag att jag skulle flytta till ett gruppboende, men jag visste ju egentligen inte något om så kallade BmSS-bostäder, så jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt mig. I över två år satt jag hemma och väntade på att få något besked från min handläggare. Den förklaring jag fick till varför det tog så lång tid var att jag var för “frisk” för gruppboende. Det förstår jag inte varför dom sa.

Ett plötsligt korttidsboende 

Väntan var lång men helt plötsligt fick jag flytta till ett korttidsboende. Allt gick väldigt snabbt av personliga skäl. Korttidsboendet jag hamnade på heter Dalheimers hus. Det ligger mitt i Majorna i Göteborg. Jag fick välja på det eller ett i Rävlanda, men Rävlanda ligger på landet och landet är inget för mig. Min handläggare sa att jag kunde få mer hjälp i Rävlanda än på Dalheimers. Det tycker jag var konstigt – ena gången är jag för frisk och andra gången säger de att jag behöver mer hjälp. 
Allt gick så fort att det kändes alldeles tokigt. 
Hela min värld blev annorlunda.

Mer självständig

Jag får alldeles tillräckligt med hjälp på Dalheimers hus så jag är nöjd och jag tycker väldigt mycket om att bo i stan. Jag kom närmare min bästa vän Andreas. Blev granne med Jaana från jobbet. Kom närmare till min älskade arbetsplats och har fått bättre kontakt med min syster. Jag tycker om Dalheimers hus men tycker att det är konstigt att man inte får ha alkohol på sitt rum. Men att gå ut på krogen och ta ett glas går tydligen bra,. Jag förstår inte riktigt skillnaden. Frukosten på Dalheimers är toppenbra.
Annars lever jag ett mycket mer självständigt liv nu när jag flyttat hemifrån. Jag bestämmer själv när och vad jag vill ha hjälp med. Jag har till och med skaffat en egen personlig tränare. Hon är rullstolsburen, precis som jag. 
Så nu går jag på gym. 
Det har jag aldrig gjort förut!

Jag blir alldeles för rastlös av att vara på rummet själv en hel dag, men då kan jag ringa nån vän som bor i närheten. Tillsammans hittar vi på något att göra.

Egen lägenhet

Man får inte bo hur länge som helst på ett korttidsboende. Jag fick besked om att jag skulle få bo på Dalheimers till augusti, för jag räknade med att få något gruppboende tills dess. Jag och min syster pratade. Vi kunde ju inte vara säkra på att få ett erbjudande från något gruppboende som skulle passa mej.

Därför började jag titta efter egen lägenhet.Den måste vara på bottenplan, för det vill jag ha. Inte en jäkla hiss som kan krångla. Gärna nära jobbet så jag kan ta mig dit själv, det skulle vara fantastiskt.
Jag hade verkligen tur och hittade en lägenhet som jag blev lite förälskad i. Jag behöver bara vänta till oktober då jag får den efterlängtade lägenheten.”


I nästa tidning får du läsa mer hur det gick för Ante i den nya lägenheten!Pennan - det vassaste vapnet

September 21, 2021

Med tidningen som vi gjort för Leva Livet-projektet skickade vi med ex av vår egna Leva Livet-penna. Den kan användas för att skriva och teckna vad helst en vill. Man kan skriva packlistor, poesi, påminnelser, musik, kontrakt, dagbok eller kanske till och med ett kärleksbrev.         

Ibland kanske du måste skriva under viktiga papper. Avtal och kontrakt. Din namnteckning visar att du har förstått avtalet och att du håller med om allt som står i det.
Är du osäker kan du få hjälp.

En tallrik med guldkant & stödvägg

September 21, 2021

Mia är keramiker på Västergården i Göteborg. Västergården är ett familjeföretag som hon har tillsammans med sin dotter och två söner.
En dag kom en kvinna in i keramikverkstaden. Kvinnan berättade att hennes make förlorat sin syn. Nu ville kvinnan unna sig och sin man vackert porslin som också kunde se till att ens mat inte trillar ut på bordet – oavsett om man har sin syn kvar eller ej.

Jag, Jimmy, tog med mig den här historien när jag började jobba i det här Leva Livet-projektet. Den låg i bakhuvudet under några veckor. En dag i maj, när den första makrillen anlände till fiskaffären, blev vi i Leva Livet sugna på att laga lite makrill ihop. Vi samlades kring bordet och njöt av smörstekt makrill, färsk potatis och stuvad spenat.

Alla har olika sätt

En olycklig ärtmåltid.

I vårt gäng har vi alla olika sätt att äta på. Men om man har en arm som fungerar sämre än den andra kan det bli så att maten inte håller sig kvar på en flat tallrik. Plastväggar runt tallriken är inget vi tycker om och att äta efter vissa regler på ett kultiverat sätt är inte heller något vi tycker är livsviktigt.

Men en livsviktig grej är att känna sig inkluderad vid bordet där man äter sin måltid med sina vänner.
Att skilja på porslin och person går bort!

Några veckor senare samlades vi igen kring middagsbordet. En kollega skulle dagen till ära avnjuta en maträtt som bland annat innehöll gröna ärter. Återigen, flat tallrik och ärter över hela bordet. Nu föll polletten på plats! Ärtjakten fick oss att besöka Mia i fiskhamnen, med bildbevis på de förrymda ärterna. Nu skulle idén bli verklighet. Mia var helt på med hur våra tankar gick och satte direkt igång att dreja.

Kreativiteten flödade och en tallrik med stödvägg och guldkant föddes!

- Jimmy Wigh, projektledare Leva Livet

Kevin Bacon

September 21, 2021

Han kallar sig för Kevin Bacon och vi hade hört att han skulle vara rolig. Vi bestämde oss för att hälsa på honom en eftermiddag i maj.
Besöket började med att Kevins katt hoppade upp på taket. Då fick Kevin hjälpa katten ned. Det var visst något han hjälpte katten med ganska ofta. Kevins entré tog oss med storm.

Han skojade, berättade och visade. Han berättade om sin relation till Coca Cola, katter, bebisar, gifflar och till livet i största allmänhet. Vi lyssnade, skrattade och gillade hans sätt att underhålla oss. Hans kroppsspråk visade oss vad han kände och tyckte.
Det var fint.

Vad får dig att skratta?
Kan det bli när Kevin Bacon kliver upp på scen?
Har du något att berätta?
Ordet kan bli ditt.

Speaker’s corner på Grunden Grand Bazar kan bli din arena
Välkommen att pröva!


Att själv bestämma över sitt hem

September 21, 2021

I mars 2017 hade föreningen Grunden ett möte med Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor. Mötet handlade om brister i delaktighet, inflytande, bemötande av och integritet för de som bor i Bostad med Särskild Service.
Flera av föreningens medlemmar berättade om hur de upplevde det som att deras dagliga verksamhetsplatser och servicebostäder mer och mer börjat likna de institutioner som fanns på 1970-talet. 

På 70-talet fattades beslut av personalen på de olika institutionerna utan att den som besluten berörde hade något inflytande. På 90-talet kom LSS-lagstiftningen. Då bestämdes det att personer med funktionsvariation och behov av särskild service har rätt till delaktighet, nflytande, meningsfull sysselsättning och vardag. På mötet med Göteborgs Stads råd 2017 berättade flera medlemmar om flera felaktiga förhållanden. 

Bostäder med Särskild Service 

Om någon har behov av personal eller extra stöd i vardagen kan den bo en i satellitlägenhet eller en gruppbostad. Detta kallas för BmSS eller “Bostad med Särskild Service”.  Flera av föreningen Grundens medlemmar med BmSS har berättat hur personalgrupper och kommunens makt blivit större. 
På vissa servicebostäder fanns det regler när hyresgästerna skulle äta, sova, städa och tvätta. Det kunde finnas förbud mot att ha husdjur eller att bjuda över kompisar och partners som hyresgästen själv ville. Flera personer berättade om hur de inte fick handla eller laga egen mat. Inte heller hade de inflytande över den mat som de serverades. På vissa BmSS fanns det en ”matavgift” som aldrig redovisades. 

En del personer berättade också att de inte kunde få egen kontaktperson eller ledsagare utan var hänvisade till sin boendepersonal. Men då blev de också beroende av personalens arbetstider och närvaro. Tyvärr är det ofta personalbrist och brister i personalens kompetens. 

Daglig verksamhet 

På dagliga verksamheter finns väldigt liten anställningstrygghet. Personalen på verksamheten kan bestämma deltagares aktiviteter och genomförandeplan utan delaktighet. Deltagare som protesterat eller velat ändra något berättar om att de  har hotats med att bli av med sin plats. Habilitetsersättningen försvinner också vid sjukdom eller semester. 

Att göra allt bättre 

Det ska sägas att det finns många personer som är nöjda med sina BmSS och dagliga verksamheter men att långt ifrån alla är det och att det finns stora möjligheter till förbättringar. Föreningen Grunden vill vara med och hjälpa till att höja kvaliteten i Bostäder med Särskild Service. Det ska finnas en gemensam plan för hur förändringar i vardagen ska skapas och hur LSS ska bli det stöd som det var tänkt. 

LSS-insatser ska vara avgiftsfria och lägenheter i en gruppbostad ska respekteras som den enskildes hem. Grunden vill tillsammans med kommunen göra en översyn av all daglig verksamhet utifrån fysisk och psykosocial arbetsmiljö, samt öka jämställdhet, inflytande, medbestämmande och trygghet.

Leva Livet-projektet är en del i föreningen Grundens arbete och är finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Resebyrån ur funktion

September 21, 2021

Förut fick vi i föreningen Grunden ett resebidrag från Göteborgs kommun. Med hjälp av det kunde vi hjälpa våra medlemmar att fira semester. Tillsammans reste vi i föreningen både inom Sverige och utomlands. 

Vi har varit överallt från Mallorca och Kreta till Allsång på Skansen och dansbandsveckan i Värmland. Sedan togs bidraget bort. Många saknar dessa resor. Det kostar att resa – speciellt om man behöver ha en ledsagare eller assistent med sig. Då är man nästan tvungen att få stöd från något annat håll. 

Hur ska vi få tillbaka våra resor? Tillsammans kan vi undersöka var vi kan vända oss för att få hjälp. Så att vi kan leva livet och upptäcka världen under semestern.

Kom till Andra Långgatan 46 så kan vi
umgås, dela semesterminnen och kanske planera nya resor.

Bazaren och Styrelsen

September 21, 2021

Leva Livet-projektet drivs av föreningen Grunden i Göteborg med ekonomiskt stöd från Allmänna Arvsfonden.

Vi är en förening som arbetar för våra medlemmars rättigheter att leva ett gott liv. Vi ordnar många roliga, spännande och intressanta aktiviteter. Vi träffas i vår fina Grunden Grand Bazar-lokal på Andra Långgatan 46. Vårt kontor finns på Grunden DV på Stigbergsliden 14.

Som medlem får du:

 - Medlemskort
 - Grunden Tidning (4 ggr om året)
 - Grunden - Bladet (varje månad)
 - Bazar – Bladet (varje månad)

Du får träffa nya och gamla vänner. Kom och var med på bingo, måndagsklubb, öppet hus, filmkväll, pubafton och musikkvällar! Eller bara kom och umgås med oss på Grand Bazar, ta en fika eller något gott att äta.

Genom att bli medlem stödjer du våra aktiviteter och föreningsarbetet för ett bra och gott liv.

Blir du medlem gör du vår gemensamma röst starkare.


Medlemsavgift: 200 kr / person

Vill någon i samma familj också bli medlem kostar det  50 kr / person


Medlemsavgiften betalas in på:

Grundens bankgiro:  5328 – 0418

Eller
Grundens swish:  1234213427

Skriv in medlemmens för – och efternamn i meddelanderutan när du betalar.

Hoppas vi ses snart!