Leva Livet blogg

<< Läs fler blogg-inlägg

Intervju: Antes nya liv

September 21, 2021

Ibland kan det vara läskigt med stora förändringar. När du inte riktigt vet hur det ska gå och du måste ta stora beslut. Här berättar vår vän Ante om hur hela livet blev annorlunda när han flyttade hemifrån.

”Egen lägenhet, egna assistenter, granne med jobbet. Det var ju inget jag hade tänkt mig.  Långt därifrån!

När jag och min familj började prata om att jag skulle flytta hemifrån för flera år sedan tänkte jag att jag skulle flytta till ett gruppboende, men jag visste ju egentligen inte något om så kallade BmSS-bostäder, så jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt mig. I över två år satt jag hemma och väntade på att få något besked från min handläggare. Den förklaring jag fick till varför det tog så lång tid var att jag var för “frisk” för gruppboende. Det förstår jag inte varför dom sa.

Ett plötsligt korttidsboende 

Väntan var lång men helt plötsligt fick jag flytta till ett korttidsboende. Allt gick väldigt snabbt av personliga skäl. Korttidsboendet jag hamnade på heter Dalheimers hus. Det ligger mitt i Majorna i Göteborg. Jag fick välja på det eller ett i Rävlanda, men Rävlanda ligger på landet och landet är inget för mig. Min handläggare sa att jag kunde få mer hjälp i Rävlanda än på Dalheimers. Det tycker jag var konstigt – ena gången är jag för frisk och andra gången säger de att jag behöver mer hjälp. 
Allt gick så fort att det kändes alldeles tokigt. 
Hela min värld blev annorlunda.

Mer självständig

Jag får alldeles tillräckligt med hjälp på Dalheimers hus så jag är nöjd och jag tycker väldigt mycket om att bo i stan. Jag kom närmare min bästa vän Andreas. Blev granne med Jaana från jobbet. Kom närmare till min älskade arbetsplats och har fått bättre kontakt med min syster. Jag tycker om Dalheimers hus men tycker att det är konstigt att man inte får ha alkohol på sitt rum. Men att gå ut på krogen och ta ett glas går tydligen bra,. Jag förstår inte riktigt skillnaden. Frukosten på Dalheimers är toppenbra.
Annars lever jag ett mycket mer självständigt liv nu när jag flyttat hemifrån. Jag bestämmer själv när och vad jag vill ha hjälp med. Jag har till och med skaffat en egen personlig tränare. Hon är rullstolsburen, precis som jag. 
Så nu går jag på gym. 
Det har jag aldrig gjort förut!

Jag blir alldeles för rastlös av att vara på rummet själv en hel dag, men då kan jag ringa nån vän som bor i närheten. Tillsammans hittar vi på något att göra.

Egen lägenhet

Man får inte bo hur länge som helst på ett korttidsboende. Jag fick besked om att jag skulle få bo på Dalheimers till augusti, för jag räknade med att få något gruppboende tills dess. Jag och min syster pratade. Vi kunde ju inte vara säkra på att få ett erbjudande från något gruppboende som skulle passa mej.

Därför började jag titta efter egen lägenhet.Den måste vara på bottenplan, för det vill jag ha. Inte en jäkla hiss som kan krångla. Gärna nära jobbet så jag kan ta mig dit själv, det skulle vara fantastiskt.
Jag hade verkligen tur och hittade en lägenhet som jag blev lite förälskad i. Jag behöver bara vänta till oktober då jag får den efterlängtade lägenheten.”


I nästa tidning får du läsa mer hur det gick för Ante i den nya lägenheten!Vi vill lära känna dig!

Följ oss

Facebook
Instagram
levalivet@grunden.se

Besök oss

Grand Bazar
Andra Långgatan 46,
Göteborg

073-58 377 27

Kontaktformulär

Tack för ditt meddelande!
Vi hör av oss snart!
Oops! Något gick fel med formuläret. Testa igen.