Leva Livet blogg

<< Läs fler blogg-inlägg

Brukarrevisionen

September 21, 2021

Emily och Ola är med i något som heter Brukarrevisionen. Det innebär att de besöker olika BmSS-bostäder och pratar med de som bor där. Intervjuerna fokuserar på frågor om bemötande, delaktighet och inflytande.

Brukarrevisionen är ett verktyg för kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling. Det betyder att vi vill se till alla har en bra och trygg bostad med stöd efter behov och förbättra det som kan förbättras. 

Emily berättar: 

”När vi är ute och intervjuar personer som bor i gruppbostad eller på satellitbostäder, brukar vi fråga om hur de tycker att de bemöts, om delaktighet och inflytande. Personerna vi träffar berättar många olika saker. Till exempel kan de berätta att personalen i deras bostad kan säga att de inte får ha tända ljus i sitt hem – ’Det kan du inte ha, du kan inte ansvara för ljuset.’ kan personalen säga. 

Det finns annat också.  I vissa servicebostäder har man helpension – Det betyder att personalen lagar all mat. Det kan vara bra för någon som inte kan laga mat själv. Men ibland kanske inte personen får vara med och bestämma vad den vill äta.”

Höga hyror
”På vissa bostäder är hyran så hög att man måste få hjälp av anhöriga för att överleva. En bostad kan kosta 12 000 kr per månad och även om man har sjukersättning och bostadsbidrag eller hyresbidrag räcker inte pengarna till annat än hyra och medicin, sjukvård och andra livsviktiga saker. Då kanske man inte har råd med nöjen. 

Åka på semester
”Förut hade medlemmarna i föreningen Grunden möjlighet att resa på semester tillsammans. De stöden som vi fick då är borttaget nu. Om någon har behov av hjälp från personal eller boendestöd kan man inte längre åka långt på sin semester. För nu får personal inte ens åka utanför kommunen.”

Boendestöd & personal
”Personligen tycker jag det är mer frihet att ha boendestöd än att ha personal. När man har boendestöd har man den som hjälper en bara för sig själv. Om man bor i en gruppbostad eller satellitbostad delar man på personalen där. Då har man en fast dag i veckan som man har en ur personalen för sig själv. Men tänk om personalen eller hyresgästen är sjuk just den dagen? Då kan det vara svårt att byta dag. 

Om man bor själv i en egen lägenhet kan man en ha kontaktperson, det kan vara lite mer flexibelt. Då kan man bestämma tillsammans med sin kontaktperson när man vill träffas.

Boendepersonal kan inte vara lika flexibla. Om en person som behöver stöd vill gå på en dans som håller på till tio på kvällen så kanske hen inte kan stanna tills dansen är slut, eftersom personalen måste vara hemma senast nio för att lämna över till nattpersonal. 

Detta är lite av vad vi har stött på. Det finns så mycket jag kan skriva men då blir det tio sidor!”

Vi vill lära känna dig!

Följ oss

Facebook
Instagram
levalivet@grunden.se

Besök oss

Grand Bazar
Andra Långgatan 46,
Göteborg

073-58 377 27

Kontaktformulär

Tack för ditt meddelande!
Vi hör av oss snart!
Oops! Något gick fel med formuläret. Testa igen.