Leva Livet blogg

<< Läs fler blogg-inlägg

Att själv bestämma över sitt hem

September 21, 2021

I mars 2017 hade föreningen Grunden ett möte med Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor. Mötet handlade om brister i delaktighet, inflytande, bemötande av och integritet för de som bor i Bostad med Särskild Service.
Flera av föreningens medlemmar berättade om hur de upplevde det som att deras dagliga verksamhetsplatser och servicebostäder mer och mer börjat likna de institutioner som fanns på 1970-talet. 

På 70-talet fattades beslut av personalen på de olika institutionerna utan att den som besluten berörde hade något inflytande. På 90-talet kom LSS-lagstiftningen. Då bestämdes det att personer med funktionsvariation och behov av särskild service har rätt till delaktighet, nflytande, meningsfull sysselsättning och vardag. På mötet med Göteborgs Stads råd 2017 berättade flera medlemmar om flera felaktiga förhållanden. 

Bostäder med Särskild Service 

Om någon har behov av personal eller extra stöd i vardagen kan den bo en i satellitlägenhet eller en gruppbostad. Detta kallas för BmSS eller “Bostad med Särskild Service”.  Flera av föreningen Grundens medlemmar med BmSS har berättat hur personalgrupper och kommunens makt blivit större. 
På vissa servicebostäder fanns det regler när hyresgästerna skulle äta, sova, städa och tvätta. Det kunde finnas förbud mot att ha husdjur eller att bjuda över kompisar och partners som hyresgästen själv ville. Flera personer berättade om hur de inte fick handla eller laga egen mat. Inte heller hade de inflytande över den mat som de serverades. På vissa BmSS fanns det en ”matavgift” som aldrig redovisades. 

En del personer berättade också att de inte kunde få egen kontaktperson eller ledsagare utan var hänvisade till sin boendepersonal. Men då blev de också beroende av personalens arbetstider och närvaro. Tyvärr är det ofta personalbrist och brister i personalens kompetens. 

Daglig verksamhet 

På dagliga verksamheter finns väldigt liten anställningstrygghet. Personalen på verksamheten kan bestämma deltagares aktiviteter och genomförandeplan utan delaktighet. Deltagare som protesterat eller velat ändra något berättar om att de  har hotats med att bli av med sin plats. Habilitetsersättningen försvinner också vid sjukdom eller semester. 

Att göra allt bättre 

Det ska sägas att det finns många personer som är nöjda med sina BmSS och dagliga verksamheter men att långt ifrån alla är det och att det finns stora möjligheter till förbättringar. Föreningen Grunden vill vara med och hjälpa till att höja kvaliteten i Bostäder med Särskild Service. Det ska finnas en gemensam plan för hur förändringar i vardagen ska skapas och hur LSS ska bli det stöd som det var tänkt. 

LSS-insatser ska vara avgiftsfria och lägenheter i en gruppbostad ska respekteras som den enskildes hem. Grunden vill tillsammans med kommunen göra en översyn av all daglig verksamhet utifrån fysisk och psykosocial arbetsmiljö, samt öka jämställdhet, inflytande, medbestämmande och trygghet.

Leva Livet-projektet är en del i föreningen Grundens arbete och är finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Vi vill lära känna dig!

Följ oss

Facebook
Instagram
levalivet@grunden.se

Besök oss

Grand Bazar
Andra Långgatan 46,
Göteborg

073-58 377 27

Kontaktformulär

Tack för ditt meddelande!
Vi hör av oss snart!
Oops! Något gick fel med formuläret. Testa igen.